Luxe appartementen pakhuizen Westerkade Schiedam

Aan de Westerkade in Schiedam staat een drietal identieke pakhuizen met de status rijksmonument, waarbij het hoekpand grenst aan een ommuurd gebied. Het hoekpand is aan het einde van 2007 afgebrand op de voorgevel na. Ons is gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken om luxe appartementen in deze casco’s te realiseren. In eerste instantie is er een plan gemaakt voor het afgebrande pand en het pakhuis wat hier aangrenst. Het andere pakhuis is verhuurd, maar zal waarschijnlijk in een later stadium aan het project toegevoegd worden. In de planvorming is hier dan ook rekening mee gehouden.
Bij het plan voor het hoekpand is gebruik gemaakt van de schuine ommuurde scheg grond. Hier zijn op de begane grond twee uitbreidingen gepland, waardoor het qua grootte mogelijk is hier een tweetal patiowoningen te realiseren. Op de eerste verdieping bevindt zich het appartement van onze opdrachtgever zodat voor deze woning het PvE bekend is. Een oriëntatie op de naastliggende singel is voor hen van wezenlijk belang. Hier is aan tegemoet gekomen door op de uitbouwen van de onderliggende woningen buitenruimtes en een serre met glazen constructie te ontwerpen. De uitbouwen zijn uitgevoerd met een sterke horizontale belijning om een vloer te kunnen realiseren. Omdat de 1e verdiepingsvloer hoger ligt dan de terreinmuur is het mogelijk een glasstrook onder genoemde vloer te plaatsen en extra daglicht voor de begane grond woningen te realiseren. Het eigentijdse beeld van deze toevoegingen keert terug bij de toevoegingen aan de achterzijde, waar een trappenhuis en lift gewenst zijn.
De pakhuizen kennen een duidelijke façade architectuur. Een rijke voorgevel en een wat terughoudender zij- en achtergevel. De zijgevel en achtergevels zijn dan ook duidelijk afgeleid van de architectuur van de voorgevel, maar bewust eenvoudig gehouden. Zo ontstaat er een totaalbeeld van monumentale pakhuizen met zichtbaar eigentijdse toevoegingen.
Binnen worden de grote monumentale ruimtes zo min mogelijk aangetast en wordt er gewerkt met losse “dozen” om de benodigde functies te kunnen realiseren. Hierbij worden de ruimtevorm en de constructieve delen gerespecteerd.
Om voldoende daglicht in de diepe panden te kunnen realiseren is er in het tweede pakhuis, wat geen zijgevel heeft, een lichthof met glazen dak geprojecteerd, waardoor een wintertuin op de begane grond ontstaat. Ook op de 1e verdieping is er een wintertuin, die grenst aan een entresol. Doordat het glazen dak kan schuiven ontstaat er een buitenruimte op de entresol.
Op het eigen terrein zullen achter de panden voldoende parkeerplaatsten en bergingen worden gerealiseerd.


Westerkade BG

 

 

Westerkade V1

 

 

Westerkade V2

 

 

Westerkade gevel

 

 

Westerkade achtergevel

 

 

Westerkade zijgevel

 

 

Westerkade doorsnede 2

 

 

Westerkade maquette

 

 

Westerkade Referenties